Τοποθεσία

Anthakiti_NL-68

Στα εδάφη του αρχαίου βασιλείου των Μολοσσών, σε ύψος επτακοσίων τριάντα μέτρων χτίστηκε, μεταξύ άλλων, στο Ανατολικό Ζαγόρι, το χωριό Ανθρακίτης. Οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής έφτασαν το 540 μ.Χ., Σλάβοι στην καταγωγή και ίδρυσαν το Δρυάνοβο. Αρκετούς αιώνες αργότερα, και μάλιστα τον 16ο, μετά την πυρπόληση του συνοικισμού, η επικρατούσα κοινωνία ίδρυσε το χωριό Καμνιά. Πλακόστρωτοι δρόμοι, πέτρινα κτίσματα κι ένας πλούσιος φυτικός κόσμος συντρόφευαν τους ανθρώπους στις φιλήσυχες καθημερινές τους δραστηριότητες, όπως η κτηνοτροφία. Αργότερα το χωριό πήρε το όνομά του από τον Μεθόδιο Ανθρακίτη, των εξ αυτού καταγώμενο, προς τιμήν της ζωής και του έργου του.

Στον 20ό αιώνα οι κάτοικοι της περιοχής βίωσαν βαρύ πλήγμα, μετά τις συνέπειες του ΒΠΠ, καθώς Γερμανοί και Ιταλοί έκαψαν τα χωριά του Ζαγορίου, λαβώνοντας την ομορφιά της γραφικότητας. Από τότε έγιναν προσπάθειες αποκατάστασης, ωστόσο η πρωταρχική εικόνα είχε πια χαθεί

Πλέον ζουν στο χωριό λίγοι κάτοικοι, ο καθένας εκτρέφοντας και καλλιεργώντας τα δικά του ζώα και κήπο αντίστοιχα. Άνθρωποι ήσυχοι, φιλόξενοι που θα αγκαλιάσουν κάθε περιπλανώμενο και κάθε περίεργο εξερευνητή της φύσης. Με ένα γλυκό χαμόγελο θα σου ζεστάνουν την καρδιά τους χειμώνες που βαραίνουν το κλίμα. Και το καλοκαίρι θα σε προσκαλέσουν στο πανηγύρι, στις 26 Ιουλίου, αγκαλιασμένοι να χορέψετε παραδοσιακούς χορούς και να απολαύσετε τοπικά εδέσματα. Ο γίγαντας του χωριού, ο μεγάλος πλάτανος που δεσπόζει στην πλατεία θα σύρει πρώτος το χορό, ενώ η προτομή του Μεθόδιου Ανθρακίτη με καμάρι θα κοιτάει γείτονες και συγγενείς να αναπτύσσουν δεσμούς φιλίας με άγνωστους περαστικούς.

Anthakiti_NL-182
Anthakiti_WL-35(2)

Και για όσους θέλουν να μάθουν τα μυστικά της φύσης και να θαυμάσουν τη μαγεία της μπορούν να πάρουν το μονοπάτι που θα οδηγήσει στον Προφήτη Ηλία. Σε περίπου μισή ώρα έχεις την ευκαιρία να δεις ρυάκια να δροσίζουν το χώμα, να δεις την απεραντοσύνη της ομορφιάς με τα πανύψηλα βουνά, να μιλήσεις με τα δέντρα, να εισπνεύσεις τον καθαρό αέρα. Φυσικά, υπάρχουν κι άλλοι δρόμοι για τους φιλόδοξους που θέλουν να φτάσουν πιο ψηλά και να αγγίξουν τον ουρανό.